Hyödyllisiä vinkkejä

Lihashuoltovasaran käyttö ja vinkit laitteen valintaan

Katso kaikki lihashuoltovasarat
14.02.2024
Henkilö käyttää lihashuoltovasaraa pohkeen hieromiseen

Kehonhuolto on olennainen osa aktiivista elämäntapaa ja hyvinvointia. Lihashuoltovasara on innovatiivinen lihasten hierontalaite, joka on viime vuosina tullut suosituksi välineeksi lihasten lämmittelyyn ja aktiivisen palautumisen tukemiseen. Lihashuoltovasara voikin sopia niin urheilijoille, aktiiviliikkujille kuin toimistotyöntekijöillekin. Sen tehokkuus lihasjännitysten ja -kipujen lievittämisessä tekee siitä mainion vaihtoehdon perinteiselle hieronnalle. Tässä oppaassa syvennymme lihashuoltovasaran käyttöön ja kerromme, kenelle se sopii erityisen hyvin.

Kenelle lihashuoltovasara sopii?

Lihashuoltovasarat ovat nousseet suosioon niiden monipuolisten käyttömahdollisuuksien ja tehokkuuden ansiosta. Ne ovat erinomainen työkalu lievittämään lihasjännitystä, edistämään verenkiertoa ja nopeuttamaan palautumista. Lihashuoltovasara sopii erityisen hyvin:

 • Urheilijoille: Tehostaa palautumista ja valmistaa lihakset rasitusta varten.
 • Kuntoilijoille: Lievittää lihaskipuja ja nopeuttaa palautumista.
 • Toimistotyöntekijöille: Helpottaa niskan ja hartioiden jännityksiä.
 • Ikääntyville: Parantaa verenkiertoa ja vähentää arkuutta ja jäykkyyttä.


nainen käyttää lihashuoltovasaraa

Mihin lihashuoltovasaran toiminta perustuu?

Lihashuoltovasaran teho perustuu sen kykyyn tuottaa nopeita ja sykkiviä iskuja, jotka tunkeutuvat syvälle lihaskudokseen. Tämä mekaaninen stimulaatio auttaa rentouttamaan jännittyneitä lihaksia, parantamaan verenkiertoa ja edistämään lymfakiertoa. Laitteessa on usein erilaisia päitä, joita voidaan vaihtaa kohdistamaan hoito tarkasti eri lihasryhmille ja hyödyntää näin vasaraa esimerkiksi niskan hierontalaitteena.

Lihashuoltovasaran käytössä on ensisijaisen tärkeää tunnistaa kipeät tai jännittyneet lihasalueet. Vasaraa ei tulisi käyttää luille tai nivelten päälle, vaan keskittyä pehmeisiin kudoksiin. Laitteen käyttötiheys riippuu yksilön tarpeista ja lihasten kunnosta. Jotkut saattavat hyötyä päivittäisestä käytöstä, kun taas toisille muutaman kerran viikossa tapahtuva käyttö riittää. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja reagoida sen antamiin viesteihin.

Lihashuoltovasara voi olla tehokas työkalu myös selluliitin hoidossa, kun sitä käytetään säännöllisesti ja yhdistetään muihin selluliitin hoitomuotoihin. Lisäksi pienempien ja tarkempien päiden avulla voit kohdistaa vasaran vaikutuksen esimerkiksi jalkapohjiin tai käsivarsiin, tarjoten tarkan ja kohdennetun hoidon.


niskan hierontaa lihashuoltovasaralla

Näin käytät lihashuoltovasaraa koko keholla

Lihashuoltovasaran päät on suunniteltu imitoimaan hieronnan vaikutusta, ja sitä voidaan käyttää sekä lämmittelyyn että palautumiseen. Näin hyödynnät laitetta koko keholla:

 1. Niska

Niskan alue on herkkä ja vaatii varovaisuutta. Aseta lihashuoltovasaran pää hellästi niskan lihaksiin ja pidä laitetta paikallaan ilman painetta. Anna värähtelyn rentouttaa lihaksia noin 30–60 sekunnin ajan kullakin alueella. Vältä nikamien ja selkärangan alueita.

 1. Hartiat

Hartioiden lihasjännitys on yleistä erityisesti toimistotyöntekijöiden keskuudessa. Käytä lihashuoltovasaraa hartioiden yläosassa ja liiku varovasti lapaluun suuntaan. Älä paina kovaa, vaan anna vasaran tehdä työ. Jatka noin 1–2 minuuttia kummallakin puolella.

 1. Selkä

Selän aluetta käsitellessä vältä selkärankaa ja keskity laajoihin lihasalueisiin. Aloita alaselästä ja siirry ylöspäin liikkuen pitkin selkälihaksia. Voit pyytää toista henkilöä auttamaan, jos et yllä kaikkialle itse.

 1. Rintalihakset

Rintalihakset voivat jäykistyä etenkin raskaiden ylävartaloharjoitusten jälkeen. Käytä pehmeämpää päätä ja käsittele rintalihaksia varovaisesti, liikkeiden tulisi olla lyhyitä ja pinnallisia, jotta vältetään herkän rintakehän alueen ylikäyttö.

 1. Käsivarret ja kyynärvarret

Käsivarsien ja kyynärvarren lihaksia voi käsitellä suunnatulla päällä. Liiku hitaasti lihaksen yli ja keskity erityisesti kipeisiin kohtiin. Voit käyttää lihashuoltovasaraa käsivarren ulko- ja sisäpuolelle, kyynärvarren lihaksiin sekä ranteen ympäristöön.

 1. Jalat

Reidet, pohkeet ja jalkapohjat hyötyvät suuresti lihashuoltovasarasta. Aloita reisien etupuolelta ja siirry sitten takareisiin, pohkeisiin ja lopuksi jalkapohjiin. Käytä keskitason painetta jalkojen ja varo ettei liike satu tai aiheuta epämukavuutta.

 1. Jalkapohjat

Jalkapohjat voivat olla yllättävän kipeät, erityisesti seisomatyötä tekeville, ja tällöin hierontalaite jaloille tulee tarpeeseen. Pienemmät päät sopivat hyvin jalkapohjien käsittelyyn. Pidä vasaraa jalkapohjan alla ja anna sen värähdellä kevyesti, edistäen verenkiertoa ja rentouttaen jalkapohjan lihaksia.

Kuten kaikkien laitteiden kohdalla, on hyvä tiedostaa myös lihashuoltovasaran haitat. Kun käytät lihashuoltovasaraa, muista aina aloittaa matalammasta tehosta ja etene varovaisesti totuttaen lihakset hitaasti laitteen käyttöön. Älä koskaan käytä lihashuoltovasaraa, jos tunnet kipua, ja vältä käyttämästä sitä tulehtuneille tai vaurioituneille alueille. Vaikka käyttöohjeet eivät estä lihashuoltovasaran käyttöä raskauden aikana, keskustele lääkärin kanssa ennen laitteen käytön aloitusta. Hyödynnä lihashuoltovasaran tarjoamaa hieronnanomaisen käsittelyn tuomaa helpotusta ja nauti syvälle ulottuvasta rentoutuksesta — lihashuoltovasarasta voi olla jopa huomattavaa hyötyä raskauden aikaisen lihasväsymyksen hoidossa.

pohkeen hierontaa lihashuoltovasaralla

Miten valita paras lihashuoltovasara?

Markkinoilla on laaja valikoima lihashuoltovasaroita, joista löytyy jokaiselle jotakin – pieni lihashuoltovasara on kätevä matkoilla, kun taas suuremmat mallit ovat tehokkaampia kotikäytössä. Kun etsit itsellesi parasta lihashuoltovasaraa, on tärkeää ottaa huomioon laitteen teho, nopeusasetukset ja päiden määrä. Hyvä lihashuoltovasara tarjoaa eri tehotasoja, jotta voit säätää laitteen toiminnan intensiteetin mukaisesti. Lihashuoltovasara on siis monipuolinen ja tehokas laite, joka tuo ammattitason hieronnan mukavasti omaan kotiisi. Sijoittamalla hyvään lihashuoltovasaraan sijoitat omaan hyvinvointiisi ja kehosi ylläpitoon.

Arvioi tämä artikkeli