Polkaise kevät käyntiin! Katso keväiset tuotteet täältä! 

Hyödyllisiä vinkkejä

Airfryer on kotikokkien suosikkilaite

Katso kaikki air fryerit
16.11.2022
kiertoilmakypsentimet kokkaamiseen

Airfryer on ollut runsaasti esillä lehtien palstoilla ja blogeissa. Moni harkitsee tämän näppärän kiertoilmakypsentimen ostoa, eikä suotta, sillä airfryerin avulla voidaan valmistaa rapeapintaista ja herkullista ruokaa vähemmällä rasvamäärällä. On mukavaa, kun voi kokkailla aterioita uudella tavalla. Rapsakat ja sisältä mehevät herkkupalat menevät kuin kuumille kiville, kun tarjoilet ilmafriteerattuja tuotteita perheellesi tai ystävillesi.

nainen valmistamassa ruokaa airfryerilla

Airfryer eli ilmafriteerauskeitin toimii kierrättämällä kuumaa ilmaa keittimessä, jolloin ruoan valmistuksessa ei tarvita juurikaan rasvaa. Kiertoilmakypsennin muistuttaa toiminnaltaan kiertoilmauunia. Kiertävä ilma tehostaa lämmön vaikutusta, ja lisäksi airfryerissa on eri lämpötila-asetuksia, joita voidaan valita ruoka-aineen mukaan. Keittimen sisällä on kori, johon ruoka-aineet asetellaan. Kuuma ilma kiertää korin ympärillä, jolloin ruoka kypsyy tasaisesti kaikkialta.

Ilmafriteeraus on miellyttävä menetelmä, sillä ruoka valmistuu vaivattomasti ja ilman kiusallista käryä. Normaalisti tavallisessa friteerauskeittimessä hyödynnetään kuumaa öljyä kypsentämiseen, mutta airfryer suoriutuu kypsennyksestä lähes kokonaan tai jopa täysin ilman rasvaa. Menetelmänä se on näin ollen terveellisempi. Ilmafriteerauskeitin on myös tehokas, sillä se kuumenee todella nopeasti verrattuna vaikkapa perinteiseen uuniin. Näin on mahdollista säästää energiaa.

Mihin ruoanlaittoon airfryer soveltuu?

Ilmafriteerauskeitin mielletään helposti ranskalaisten perunoiden valmistuslaitteeksi, mutta todellisuudessa airfryer sopii monipuolisesti kaikenlaiseen ruoanvalmistukseen. Keittimellä voi valmistaa maukkaita kasviksia, kalaa ja lihaa tai jopa kananmunia. Kannattaa kokeilla myös leivontaa, sillä kiertoilmalla voi valmistaa keittimessä esimerkiksi herkulliset sämpylät tai croissantit.

Airfryerilla valmistettuihin ruokiin muodostuu rapsakka pinta, joka rouskuu mukavasti ja maistuu herkulliselta. Pinnan alla on mehevä sisus, kuten vaikkapa kanankoivissa tai bataattiranskalaisissa. Ilmafriteeraus sopii menetelmänä myös esimerkiksi pihveille ja kalafileelle. Terveelliset ja värikkäät kasvikset kypsyvät mukavasti lisukkeeksi airfryerin avulla. Myös trendikkäät kukkakaaliwingsit ja mahtavat kanansiivet syntyvät ilmafriteerauskeittimen avulla. Tehokkaalla laitteella jopa alle puolessa tunnissa maistuva ateria on valmis.

airfryerilla valmistettua ruokaa

Keittimen ominaisuudet soveltuvat yhtä hyvin leipomiseen. Sämpylät saa paistettua noin 10–15 minuutissa. Mikään ei voita tuoreen sämpylän tuoksua ja tuntua, kun murtaa rapean kuoren, ja voitelee höyryävälle leivälle nokareen levitettä. Keittimen käytössä vain taivas on rajana, ja voitkin kokeilla leipoa erilaisia leivonnaisia kaikkien iloksi.

Kokeile erilaisia valmistusmenetelmiä

Ilmafriteerauskeittimiin on saatavilla erilaisia lisäosia, joiden ansiosta laitteen käyttömahdollisuudet ovat entistä monipuolisemmat. Keittimellä voi friteerata, paahtaa, grillata, paistaa ja ketterästi myös lämmittää valmista ruokaa sopivalla lämmöllä. Ruoan valmistuksessa korostuu helppous ja houkuttelevuus. Laite sopii vaikkapa muutaman lämpimän voileivän valmistukseen, lihapullien kypsentämiseen tai muffinssien paistoon.

airfryerilla valmistettuja erilaisia ruokia

Keittimeen mahtuu kerrallaan korin koosta riippuen sopivan pieni määrä ruoka-aineita.  Se sopii ketterään ja nopeaan ruoanlaittoon pienessäkin taloudessa, kun uunin lämmittäminen tuntuu turhan vaivalloiselta vaihtoehdolta. Toisaalta sen avulla voi valmistaa houkuttelevia pikku naposteltavia illanistujaisiin isommallekin joukolle. Uudenvuoden juhlat tai vappukekkerit ovat loistava tilaisuus kehitellä uusia jännittäviä makuelämyksiä tarjolle.

Vähemmän rasvaa, enemmän makua

Ilmafriteerattaessa ruoanvalmistuksessa tarvitaan vain pieni määrä öljyä tai haluttaessa ei lainkaan rasvaa. Kiertävä kuuma ilma kypsentää tuotteet tehokkaasti ja terveellisemmin. Laite myös säilyttää ruoan lämpimänä jälkilämmössä, joten ruoanlaitossa on kätevää joustavuutta niin arjessa kuin juhlatilanteissa.

Airfryerilla valmistettu ruoka on terveellisempää, koska valmistukseen tarvittava rasvan määrä on minimaalinen. Lisäksi laitteen ansiosta esimerkiksi kanasta ja porsaanlihasta poistuu paiston yhteydessä ylimääräistä rasvaa. Rasvanpoistotekniikan ansiosta ruoka ei muhi rasvaisessa liemessä, vaan kypsyy täydelliseksi ja rapeaksi huomattavasti kevyemmin.

Valitse helppohoitoinen ilmafriteerauskeitin

Airfryer on kätevän kokoinen ja selkeän mallinen kodinkone, joten se ei vie kohtuuttomasti tilaa keittiössä. Monet nauttivat ilmafriteerauskeittimestä myös esimerkiksi mökillä tai veneessä, jossa keittiötilat ovat usein kompaktit. Herkulliset ja maistuvat ateriat valmistuvat käden käänteessä pienelläkin porukalla.

airfryer

Laitteen puhdistaminen ja huolto on yksinkertaista. Kun hankit ilmafriteerauskeitintä, kannattaa selvittää, onko sen osat pestävissä astianpesukoneessa. Huolehdi laitteen puhtaudesta, jotta sen kypsennysominaisuudet säilyvät hyvinä. Vanhat puhdistamatta jääneet ruoantähteet voivat aiheuttaa myös maku- tai hajuhaittoja aterioihin.

Ostaessasi airfryerin, on hyvä perehtyä erilaisiin laitevaihtoehtoihin ennakkoon. Kiertoilmakypsentimiä valmistavat useat kodinkonebrändit, ja keittimien erot keskittyvät toiminnallisuuksiin, tehoon sekä laitteen puhdistettavuuteen. Tehokkaammat keittimet kypsentävät ruokaa nopeammin. Puhdistettavuuden osalta on tärkeää varmistaa, että keittimen yksittäiset osat voidaan irrottaa ja pestä tarvittaessa astianpesukoneessa.


5 vinkkiä airfryerin käyttöön:

  1. Esilämmitä ilmafriteerauskeitin ennen ruoan laittamista keittimeen.
  2. Taputtele kostea raaka-aine kuivaksi ennen keittimeen asettamista.
  3. Älä täytä keittimen koria liian täyteen. Väljästi aseteltu ruoka kypsyy tasaisemmin.
  4. Kokeile rohkeasti uusia reseptejä ja tutki netistä käyttövinkkejä.
  5. Puhdista kiertoilmakeitin jokaisen käytön jälkeen huolellisesti.

Asiakkaat pitävät tästä

5/5
1 asiakasarvio

Arvioi tämä artikkeli