Talvimyyjäisten loppuhuipennus jopa -60%*! Katso kaikki tuotteet täältä!

Hyödyllisiä vinkkejä

Iittala – laadukasta suomalaista designia jo vuodesta 1881

Katso kaikki Iittalan tuotteemme
27.11.2023
Iittalan Kastehelmi-astioita

Iittala on suomalaisen muotoilun ikoni, jonka tuotteissa yhdistyvät tyylikkyys, kauneus ja toimivuus. Iittala perustettiin vuonna 1881, ja se toimi aluksi Iittalan kartanossa, josta yritys sai nimensäkin. Iittala tunnetaan erityisesti laadukkaista lasi- ja keramiikkatuotteistaan, kuten Mariskooleista, Aalto-maljakoista ja Kastehelmi-laseista. Yritys on osa Fiskars Groupia, joka on suomalainen kansainvälisesti toimiva yhtiö, ja se on edelleen tunnettu laadukkaista design-tuotteistaan.

Tässä artikkelissa esittelemme tarkemmin Iittalan kaikkein suosituimpia tuotesarjoja, jotka ovat säilyttäneet paikkansa suomalaisten kodeissa jo vuosikymmeniä. Tutustu siis laadukkaisiin lasituotteisiin, ajattomiin astioihin ja kauniisiin design-esineisiin, jotka ovat tehneet Iittalasta maailmankuulun brändin. Tervetuloa Iittalan maailmaan, jossa yhdistyvät ajaton muotoilu ja laatu – löydä täydellinen Iittala-tuote juuri sinulle!

Mariskooli

Mariskooli on Marimekon ja Iittalan yhteistyön tuloksena syntynyt kaunis malja, jota voi käyttää sekä  tarjoiluastiana että koristeena. Vuosien mittaan Mariskooleja on valmistettu kymmenissä eri väreissä, ja Mariskooli-malja onkin edelleen suomalaisten suosima keräilyesine. Tiedetään, että Marimekon perustaja Armi Ratia käytti Mariskooleja kuuluisissa puutarhajuhlissaan, minkä ansiosta niiden suosio keräilykohteena alkoi kasvaa.

iittala mariskooli


Teema

Iittala Teema on suomalaisen muotoilija Kaj Franckin vuonna 1952 suunnittelema astiasarja, joka lanseerattiin alun perin nimellä Kilta. Vuonna 1981 astiasarja sai nimen Teema, kun Franck halusi uudistaa astioiden ilmeen. Yksinkertaisesti muotoillut Teema-astiat ovat monikäyttöisiä, ja niitä voi helposti yhdistellä sekä keskenään että muihin astioihin. Iittalan Teema-sarjaan kuuluu monipuolisesti erilaisia astioita lautasista ja kulhoista mukeihin sekä uunivuokiin.

iittala teema


Taika

Iittala Taika on yksi Iittalan rakastetuimmista astiasarjoista, ja sen on suunnitellut Klaus Haapaniemi vuonna 2007. Värikkäissä Taika-astioissa yhdistyvät Heikki Orvolan pelkistetty muotoilu sekä Haapaniemen kuvitukset, jotka ovat saaneet inspiraationsa kansanperinteestä. Kirjavasti kuvitetut Taika-astiat sopivat hyvin yhteen esimerkiksi pelkistettyjen Teema-astioiden kanssa. Iittalan Taika-sarjaan kuuluu mukien, kulhojen ja lautasten lisäksi muun muassa erilaisia tekstiilejä, kuten pussilakanoita ja pyyhkeitä.

iittala taika


Kastehelmi

Iittala Kastehelmi on Oiva Toikan vuonna 1964 suunnittelema siro ja kaunis astiasarja, joka kuuluu Iittalan rakastettuihin klassikoihin. Kastehelmen tunnistaa lasiastioiden pinnalla olevista lasihelmistä, joita Toikka keksi käyttää peittääkseen puristelasiin jäävät saumakohdat. Iittalan Kastehelmi-astioihin kuuluu esimerkiksi juomalaseja, kynttilälyhtyjä, lautasia ja kulhoja.

iittala kastehelmi


Nappula

Matti Klenellin suunnittelemissa Iittala Nappula -kynttilänjaloissa yhdistyvät persoonallisuus sekä klassisen pelkistetty ja moderni ilme. Klenell sai idean Nappulan designiin vieraillessaan Nuutajärven lasimuseossa, jossa hän näki erikoisesti suunnitellun vanhan pöydän. Kynttilänjalkojen lisäksi Nappula-sarjaan kuuluu nykyään myös pehmeästi ja pyöreästi muotoiltuja ruukkuja.

iittala nappula


Essence

Alfredo Häberlin vuonna 2001 suunnittelemat Iittala Essence -juomalasit tunnetaan kulmikkaasta muodostaan. Häberlin tavoitteena oli luoda juomalasisarja, johon kuuluu mahdollisimman vähän laseja, joista voi kuitenkin tarjota kaikenlaisia viinejä. Moderneissa ja minimalistisissa Essence-laseissa on ohut reuna, ja olut- ja cocktail-laseja lukuun ottamatta kaikkien sarjaan kuuluvien lasien jalat ovat samankorkuiset. Essence-sarja on voittanut myös arvostettuja muotoilualan palkintoja, kuten iF- ja Les Découvertes -palkinnot.

iittala essence


Alvar Aalto -kokoelma

Iittalan Aalto-maljakko löytyy todella monesta suomalaisesta kodista, ja se onkin monikäyttöisyytensä ja jännittävän muotoilunsa ansiosta yksi suomalaisten ikisuosikeista. Aalto suunnitteli ensimmäiset vallankumouksellisesti muotoillut maljakkonsa vuonna 1936 ja nimesi ne Eskimonaisen nahkahousuiksi. Aalto voitti tällä maljakkosarjalla Karhula-Iittalan järjestämän suunnittelukilpailun. Aalto ei halunnut määritellä maljakolleen erityistä käyttötarkoitusta, vaan halusi käyttäjien määrittelevän sen itse. Nykyään Aalto-maljakko tunnetaan suomalaisen muotoilun symbolina, ja se on myös yksi maailman kuuluisimmista lasiesineistä. Aalto-maljakot suupuhalletaan Iittalan lasitehtaalla, ja niiden värit vaihtelevat kausittain. Maljakoiden lisäksi Alvar Aalto -kokoelmaan kuuluu muun muassa kulhoja ja kynttilälyhtyjä.

iittala alvar aalto

Kivi

Iittalan Kivi-kynttilälyhdyt, jotka tunnetaan myös Kivi-tuikkuina, on suunnitellut Heikki Orvola vuonna 1988. Kivi-tuikut on valmistettu paksusta, värillisestä lasista, joka korostaa kauniisti kynttilän liekin hehkua. 

iittala kivi


Kartio

Vuonna 1958 lanseerattu Iittala Kartio on myös Kaj Franckin suunnittelema lasisto, jonka tarkoituksena on sopiva hyvin jokapäiväiseen käyttöön. Yksinkertaisesti muotoillut Kartio-lasit voi yhdistää helposti muihin astioihin, kuten esimerkiksi Teemaan. Kartio-laseja on valmistettu monissa eri väreissä ja myös monessa eri koossa.

iittala kartio


Iittala on pitkään ollut suunnannäyttäjä skandinaavisessa designissa, ja sen tuotteissa yhdistyvät kaunis muotoilu, kestävät materiaalit ja käytännöllisyys. Tutustu verkkokauppamme koko Iittala-valikoimaan, josta löydät sekä rakastetut klassikot että valloittavat uutuudet!

Arvioi tämä artikkeli