Hyödyllisiä vinkkejä

Ulkoiluvaateopas: näin valitset sopivat ulkoiluvaatteet jokaiseen säähän

Katso kaikki ulkoiluvaatteemme
13.10.2023
Henkilö istuu rannalla ulkoiluvaatteissa

Ulkoilu on monelle suomalaiselle rakas harrastus ja tapa rentoutua. Suomen neljä erilaista vuodenaikaa asettavat kuitenkin haasteita oikean ulkoiluvaatetuksen valintaan. Vedenpitävä asu tekee lyhyistä koiranulkoilutuslenkeistäkin aavistuksen mukavampia, puhumattakaan pidemmistä sienestysretkistä tai muusta luonnonhelmassa puuhastelusta. Tämä opas auttaa sinua ymmärtämään eri vaatemateriaalien ominaisuudet, jotta voisit nauttia ulkoilusta säässä kuin säässä.

Tarkista veden- ja tuulenpitävyys ennen ostoa

Eri vaatemateriaaleilla on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa. Vedenpitävä ulkoilukangas on suunniteltu estämään veden tunkeutuminen läpi kankaan, mikä saavutetaan usein päällystämällä kangas vettähylkivällä aineella tai käyttämällä kalvoteknologiaa, kuten GORE-TEX. Tuulenpitävät materiaalit taas estävät sananmukaisesti tuulta pääsemästä vaatteen läpi. Tuulenpitävyys saavutetaan tiiviillä kudoksilla ja kalvoilla, jotka estävät ilman tunkeutumisen läpi, mutta sallivat samalla kosteuden haihtumisen pois iholta.

Monet modernit ulkoiluvaatteet yhdistävät sekä veden- että tuulenpitävyyden ominaisuudet, tarjoten monipuolisen suojan erilaisissa sääolosuhteissa. Esimerkiksi GORE-TEX-tuotteet ovat tunnettuja korkeasta veden- ja tuulenpitävyydestään, kun taas polyesteristä valmistetut vaatteet ovat usein edullisempia ja kevyempiä.

Kun valitset veden- ja tuulenpitäviä vaatteita, ota huomioon oma aktiivisuustasosi ja valitse sellainen vaate, joka hengittää riittävästi. Tämä varmistaa, että hiki ja kosteus pääsevät haihtumaan iholta, eikä tunne ole tukala ja kostea.


ulkoilija huppu päässä

Vesipilariarvo: Miten vedenpitävä takkisi on?

Vesipilariarvo on tekninen mittari, joka kertoo kankaan vedenpitävyydestä. Mitä korkeampi vesipilariarvo, sitä paremmin kangas kestää veden painetta ja sitä paremmin se pitää vettä ulkona. Esimerkiksi vesipilariarvo 10 000 tarkoittaa, että kangas kestää 10 000 mm vesipatsaan paineen ennen kuin vesi alkaa tunkeutua sen läpi. Tämä tieto on olennainen, kun suunnittelet ulkoilua rankemmissa sääolosuhteissa. Sadetakin vesipilariarvon on hyvä olla vähintään 5 000 mm, jotta se tarjoaa suojan tavanomaisella sadesäällä.

Sadevaatteet pitävät kuivana läpi sateisen päivän

Sadevaatteet ovat erikoistuneet yhteen tehtävään: pitämään sinut kuivana. Etsiessäsi vedenpitävää takkia tai sadehousuja, on tärkeää miettiä, missä ja milloin niitä käytät. Kevyet sadehousut ovat kätevät yllättävän sadekuuron varalle, kun taas raskaampi sadetakki voi olla tarpeen kunnon myrskyn yllättäessä. Vedenpitävä ulkoilupuku sopii monenlaiseen aktiviteettiin.


mies sateessa

Kuoritakki vai softshell?

Kummallisen nimen vuoksi moni miettii vaateostoksilla, mikä on kuoritakki. Kuorivaatteet ovat ulkoilijan perusta, ja tuulikaappiin kannattaakin varata jokaiselle perheen reippailijalle sopiva asu. Ne on suunniteltu olemaan kevyitä ja hengittäviä, samalla kun ne tarjoavat suojan tuulelta ja vedeltä. Kuoritakki on monipuolinen valinta, ja yhdessä kuorihousujen kanssa ne muodostavat suojamuurin sateen ja tuulen varalle. Usein niitä yhdistelläänkin muiden kerrosten, kuten fleece- tai untuvatakkien kanssa, jotta saadaan paras mahdollinen yhdistelmä. Kerrospukeutumalla voit hyödyntää kuoripukua ympäri vuoden.

Softshell taas on monipuolinen materiaali, joka on suunniteltu etenkin aktiiviseen liikuntaan. Se on yleensä vettä hylkivä, mutta silti hengittävä, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan hikisiin aktiviteetteihin. Softshell-takeissa ja -housuissa voi myös olla erilaisia veden- ja tuulenpitävyysarvoja, joten valinta kannattaa tehdä aktiviteettisi mukaan. Softshell on materiaalina myös miellyttävän tuntuinen iholla, mikä tekee siitä suositun vaihtoehdon.

Niin kuori- kuin softshell-vaatteet voivat toimia erinomaisesti välikausivaatteina. Välikauden vaatteet on suunniteltu erityisesti kevään ja syksyn vaihteleviin sääolosuhteisiin. Ne tarjoavat tarvittavan suojan sekä kylmältä että kosteudelta. Välikausivaatteet, kuten tuulenpitävät takit tai vedenpitävät haalarit, ovat usein valmistettu kevyestä vedenpitävästä kankaasta, joka päästää samalla kehon lämpöä ulos.


ulkoilija sienikorit kädessä

Pidennä ulkoiluvaatteidesi ikää huoltamalla oikeaoppisesti

Oikea pesu ja hoito ovat avainasemassa ulkoiluvaatteiden pitkäikäisyydelle. Esimerkiksi softshellin pesu vaatii tietynlaista pesuainetta ja pesuohjelmaa. On tärkeää muistaa, että vaikka vaate olisi alun perin vettä- ja tuulenpitävä, sen suojateho voi heikentyä ajan mittaan ja kulutuksen seurauksena. Säännöllinen kuorivaatteiden pesu ja kankaan kyllästäminen vettähylkivällä aineella voivat auttaa säilyttämään vaatteen suojatehon ja pidentämään sen käyttöikää.

Oikeanlaiset ulkoiluvaatteet tekevät retkestäsi mukavamman ja suojatun. Eri materiaaleilla on omat vahvuutensa, joten kannattaa investoida laadukkaaseen varustukseen ja pitää siitä hyvää huolta. Valitse omaan arkeesi sopivat varusteet, niin nautit ulkoilusta säällä kuin säällä.


ulkoilijat vaelluksella

Arvioi tämä artikkeli